English

VIA University College

Ressourcer og aktiviteter

Denne vejledning henvender sig til undervisere, der ønsker at vide mere om, hvilke typer ressourcer og aktiviteter, man kan tilføje en plan i Itslearning. Der vises både hvilke typer der er, og hvordan man bruger dem.

I planer har du mulighed for at knytte et undervisningsmateriale eller en aktivitet til din plan? Det gør du i feltet ressourcer og aktiviteter. Det er vigtigt at tilføje materialerne inde i planen. På den måde får den studerende det bedste overblik. Når du vælger Tilføj under Ressourcer og aktiviteter, får du vist de mest almindelige typer ressourcer og aktiviteter. Vælg Vis alle for at få vist alle typer.

Herunder kan du finde beskrivelser af alle typerne. Øverst er der links til de ressourcer og aktiviteter, der har fået deres egen vejledning. Dernæst er de øvrige beskrevet her. Rækkefølgen af disse går fra de mest almene til de mere specielle typer ressourcer og aktiviteter. Fold det emne ud, du vil læse mere om. Alle beskrivelserne starter der, hvor du lige har valgt den pågældende ressource eller aktivitet.

Der kommer jævnligt nye ressourcer og aktiviteter til. Derfor er ikke alt beskrevet her. Mangler du hjælp til at undersøge en ny ressource, kan du kontakte din lokale pædagogiske IT-vejleder. Læs mere om de pædagogiske IT-vejledere på Medarbejderportalen (kræver VIA-login).

Links til vejledninger og videoer for de ressourcer, der har selvstændige beskrivelser:

Afleveringsopgave: Med individuel aflevering, med gruppeaflevering, med peer-feedback.

Tilmelding

Undersøgelse

Test

Læringssti

Diskussion

I beskrivelserne nedenfor bruges flere gange funktionen Studerendevisning, der giver dig mulighed for at teste, om din ressource ser rigtig ud og virker som den skal for de studerende. Læs evt. vejledningen om studerendevisning for at lære mere om denne funktion.

Mappe

Der kan være både fordele og ulemper forbundet med at bruge mapper. Det er en fordel, at du kan tildele de studerende rettigheder til alt i mappen på en gang, så de studerende selv kan uploade redigere og igangsætte aktiviteter i mappen. En ulempe ved mapper er, at overblikket over ressourcer i planen kan gå tabt.

Udfyld titel og en beskrivelse af, hvad de studerende skal bruge mappen til og afslut med Gem.

Nu ligger mappen som en ressource i planen. Læs vejledningen om tildeling af rettigheder for at give de studerende adgang til at uploade filer i mappen. Du kan bestemme, hvilke typer filer, de må oprette, og hvor meget de må kunne gøre med filerne.

Når du har oprettet en mappe med rettigheder til de studerende, ser det ud som nedenfor, når den studerende vælger mappen fra planen.

Når de vælger TiIlføj ressource, får de et vindue med en brik for hver af de typer ressource, du har valgt at lade dem tilføje. Her er det Mappe, File eller mappe og Videogalleri.

Fil

Når du vælger fil kan du uploade alle slags filer, for eksempel en præsentation, et opgave dokument eller øvrigt materiale til plan. Du kan tilføje filer fra din computer, dit OneDrive eller Microsoft Teams.

Vidste du, at Microsoft Teams er en viderudvikling af SharePoint? Det er derfor, du skal finde filer fra Teams under fanen SharePoint.

Når du vælger Fil får du et vindue med mulighed for at tilføje en fil. Du kan trække en fil fra f.eks. din Stifinder/Finder hen til feltet Tilføj filer. Eller du kan klikke i feltet og herefter vælge mellem tre muligheder. De to øverste åbner Stifinder eller Finder, så du kan vælge en fil derfra. Der vil i reglen blive oprettet en ny kopi af filen eller mappen i Itslearning, når du vælger denne mulighed.

Vælger du den tredje mulighed Office 365, åbner der sig et nyt vindue. Her har du to faner at vælge imellem. Den ene er logisk nok - det er mapper og filer i dit OneDrive. Den anden er lidt mindre åbenlyst identificerbar. SharPoint-fanen viser dig dine Teams-sites som en mappestrultur, hvor øverste niveau er en liste over dine Teams-sites. Næste niveau er Teams-sitets kanaler, og herefter følger det mappestrukturen i kanalens fane Filer. Efterhånden som du vælger mapperne, fremgår stien i toppen af vinduet som en kæde af links, du kan bruge til at bevæge dig op i højere niveauer igen.

Når du har sat flueben ud for den ønskede fil, kan du vælge Tilføj. Det er en rigtig god idé at sætte flueben i feltet Upload en kopi til Itslearning. Gør du ikke det, oprettes der kun et link til den pågældende fil. Det er uhensigtsmæssigt af flere grunde.

  • Hvis du flytter filen i dit Teams-site eller OneDrive, glemmer du måske, at der er linket til den fra et eller flere planer i Itslearning, og alle disse link holder op med at virke.
  • Hvis du giver de studerende tilladelse til at redigere filen, gør de det i den oprindelige fil på dit OneDrive eller i dit Teams-site. Det er særligt uhensigtsmæssigt for filer, du deler med andre i et Teams-site.
  • Hvis du stopper din ansættelse ved VIA ryddes dit OneDrive og dermed også adgang til filer deri, som kun findes som links i Itslearning. Det er særligt problematisk, hvis du stopper, før de studerende aflsutter faget.
  • Samarbejde med de studerende skal foregå i Itslearning og ikke i Teams.

Kryds derfor altid af i feltet Upload en kopi til Itslearning.

Når du har tilføjet den eller de ønskede fil(er), har du tre muligheder for den tilføjede fil.

  1. Du kan planlægge den til at blive synlig for de studerende på et senere tidspunkt og evt. i en begrænset periode.
  2. Du kan skifte fra, at filen er tildelt alle studerende i rummet til, at den kun skal ses af udvalgte studerende.
  3. Du kan tilføje en beskrivelse til filen.

Slut af med at vælge Gem, når du har tilføjet de ønskede filer og lavet dine indstillinger. Som udgangspunkt får de studerende ikke ret til at redigere filen. Det kan du tildele dem. Læs mere om dette i vejledningen om at tildele rettigheder.

Nu kan de studerende se filen i Itslearning ved at vælge den i planen. De kan også åbne den i det tilhørende program, som nedenfor, hvor et Word-dokument kan åbnes i Microsoft Word online.

Notat

Et notat kan indeholde både tekster, lyd billeder og film, fordi den åbner et Editor-vindue. Et notat kan for eksempel bruges til bemærkninger og forklaringer til materialerne i den enkelte plan. Hvis du har brug for en gennemgang af hvordan du bruger Editor, kan du se Itslearnings egen vejledning. Find linket i denne vejledning.

Nedenfor ses et eksempel i studerendevisning på et notat, hvor der både er et link til en videovejledning om Itslearning og samme video sat ind som indlejret.

Arbejdsopgave

Arbejdsopgave bruges til små opgaver eller forberedelse, der ikke kan eller skal afleveres i itslearning. Det kan f.eks. være fysiske produkter, laboratorieaktiviteter, fremlæggelser med mere. Du har en række forskellige muligheder i opsætningen af arbejdsopgaven.

  1. Giv opgaven en titel.
  2. Tilføj en beskrivelse af opgaven.
  3. Sæt en deadline for afslutning af opgaven.
  4. Markér, om opgaven er forberedelse på andre studieaktiviteter.
  5. Rediger, om opgaven skal tildeles alle studerende i rummet.
  6. Når du opretter arbejdsopgaven fra planer, vises den i planer, og der er allerede valgt, hvilket emne og plan, den er knyttet til.
  1. Tilføj evt. filer.
  2. Marker, om opgaven er obligatorisk.
  3. Marker, om opgaven skal være synlig med det samme, eller planlæg synlighed.
  4. Indstil bedømmelsesmetode.
  5. Afslut med Gem.
Klassenotesbog

Klassenotesbog er en integration af Microsoft 365 klassenotesbogen, der også lagres i dit OneDrive. OneNote klassenotesbogen er et personligt arbejdsområde for hver studerende og et samarbejdsområde til lektioner og kreative aktiviteter. Ændringer i klassenotesbogen giver ikke notifikationer i Itslearning og tilføjer endnu et sted, hvor den studerende skal orientere sig. Så overvej grundigt om klassenotesbogen er det bedste værktøj for dig.

Microsoft Excel, PowerPoint og Word

Hvis du ikke allerede har en Word-, Excel- eller PowerPoint fil klar til upload, kan du oprette den direkte i Microsoft online. Her kan du og dine studerende sammenskrive direkte i de gemte dokumenter. Hvis du giver de studerende tilladelse til det.

Side

En side er en ressource som du kan redigere og uploade indhold til. Det er et meget kreativt værktøj, som kan bruges til lidt af hvert. Vi anbefaler derfor, at du undersøger det i din sandkasse og prøver funktionerne af for at se, om det kan bidrage til din undervisning.

Forrige Vejledning Giv studerende rettigheder til at dele og skrive
Næste Vejledning Rapporter