English

VIA University College

Giv studerende rettigheder til at dele og skrive

Denne vejledning henvender sig til undervisere, der ønsker at tildele studerende rettigheder til at uploade filer i mapper i Itslearning, eller at redigere allerede uploadede filer. Det kan f.eks. bruges til at lade studerende samskrive i et fælles dokument.

Studerende har som udgangspunkt ikke rettighed til at tilføje dokumenter, ressourcer eller aktiviteter i et rum. Men du kan ændre rettigheden for en mappe i rummet, så de kan. Beskrivelser nedenfor tager udgangspunkt i at tildele rettigheder til en mappe. Men det fungerer på samme måde for et dokument og lignende redigerbare filer.

Start med at tilføje mappen til den plan, den skal høre til. Hvis den skal bruges gennem hele semesteret, kan du oprette en plan uden dato til formålet. Du kan også vælge tilføje den samme mappe til alle de planer, den skal bruges. 

På billedet nedenfor er Datoen sat til at dække et helt semester, emnet er generelt og mappens titel 'Behandling i skoven'.

Gå nu til fanen Ressourcer og find mappen. Du finder den ved at vælge mappen med samme navn som emnet, og her ligger så mappen. I reglen ligger nyest oprettede element nederst, men det er her flyttet op.

Vælg den lille hængelås ud for mappen.

Du ser nu detaljeret oversigt over de aktuelle tilladelser til denne mappe. Her ser du, at de studerende kun har adgang til at deltage og læse. Nederst på siden står forklaret hvad de forskellige rettigheder indebærer.

Vælg de tre små prikker i øverste højre hjørne og Rediger tilladelser (avanceret). Du skal ikke, som man måske skulle tro, vælge "Tildel ekstra tilladelser"

Sæt hak ud for de ekstra tilladelser som de studerende skal have til denne mappe. Tilladelsen Skriv er den, der giver studerende lov til at tilføje dokumenter ressourcer og aktiviteter. Tilladelsen Rediger er den der giver de studerende lov til at redigere og dermed skrive i eksisterende filer. Husk at vælge Gem.

Det er en god idé at slutte af med at gå til studerendevisning for at teste, at en studerende vil kunne bruge mappen eller dokumentet som tilsigtet. Læs mere om studerendevisning i vejledningen om dette.

Begræns filtyper, der kan uploades

Hvis du vil begrænse, hvilke typer filer de studerende kan uploade til en mappe, kan du også gøre det fra fanen ressourcer. Vælg mappen og derefter de tre små prikker i øverste højre hjørne, hvorefter du vælger Vælg de tilladte elementer. Som udgangspunkt er alle typer elementer valgt til. Du kan fjerne flueben ud for nogle enkelte elementer, du ikke ønsker at lade de studerende tilføje. Eller du kan fjerne alle flueben ved at fjerne det øverste ud for Tilladte elementer, og herefter kan du så tilføje de få, du vil tillade. Nedenfor ses det øverste af listen over elementer.

Husk at afslutte ved at vælge Gem på knappen, der ligger helt nederst i vinduet under hele listen.

Hvis du vil give dine studerende mulighed for at uploade et Word-dokument fra deres computer, skal du sætte flueben ved Fil eller mappe. Et flueben ved Word giver kun mulighed for at oprette et nyt Word-dokument.

Du kan forbinde en eksisterende mappe til flere planer. Åbn den plan, hvor du også vil tilknytte den pågældende mappe. Vælg Tilføj under Ressourcer og aktiviteter. Vælg herefter Rum. Find den ønskede mappe i mappestrukturen og sæt flueben ud for den. I dette eksempel foldes mappen Generel ud med den lille sorte pil, og herefter kan der sættes flueben ud for mappen Behandling i skoven. Afslut med Gem.

Nu er der adgang til samme mappe fra flere planer.

Forrige Vejledning Funktioner i Editoren
Næste Vejledning Ressourcer og aktiviteter