English

VIA University College

Tips og tricks i Sitecore

Denne vejledning henvender sig til medarbejdere, der er redaktører i Sitecore. Vejledningen viser en række tips og tricks, du som redaktør kan have gavn af at kende til, når du redigerer i Sitecore.

Brug af versionering

Versionering kan bruges i flere forskellige scenarier, bl.a. i kampagnesammenhænge eller i forbindelse med implementering af større ændringer.

Skal du ændre en side både i opbygning og indhold, kan det være gavnligt at arbejde med versioner. Specielt hvis ændringerne kan tage længere tid at implementere.

Når du versionerer en side, kan du i den nye version flytte rundt på, slette og tilføje nye moduler uden det påvirker den anden version. Ændrer du indholdet af modulerne, skal du dog være opmærksom på at disse ændringer vises på alle de versioner, der indeholder det pågældende modul.

Ønsker du derfor at ændre indholdet af modulerne i én version uden at ændre det i den anden, er den simpleste løsning at indsætte et nyt modul i den nye version. Alternativt kan du arbejde med versioner på moduler og aktiverer de forskellige modulversioner med datomærkning.

Versionering af moduler

Versionering af moduler kan være gavnligt, hvis du vil rette indholdet i modulet, men er nervøs for om dine ændringer er korrekte, og derfor gerne vil bevare en kopi af den nuværende tekst. Laver du en ny version af et modul, fordi den skal hænge sammen med en ny version af en side, så skal du være opmærksom på, at den nye modulversion også vil blive vist på den gamle sideversion. Du kan altså ikke få en modulversion og en sideversion til at hænge sammen, sådan så modulversion 1 og sideversion 1 hænger sammen og modulversion 2 og sideversion 2 hænger sammen. Så længe alle versioner er aktive, vil det altid være den højeste version der bliver vist.

Aktivering ved datoangivelse

En måde du kan omgå ovenstående problem om, at du ikke kan få modul- og sideversioner tll at hænge sammen er ved at angive en tidsperiode, hvor dine version er aktive. Hvis f.eks. din side- og modulversion 2 kun er aktiv i februar måned, så vil disse hænge sammen på den måde, at de begge er aktive på samme tidspunkt.

På denne måde kan versionering i høj grad være gavnligt, hvis du i bestemte perioder ønsker at køre kampagner på din side.

Når du har angivet datoer for hvornår de forskellige versioner skal være aktive. Kan du teste om alting er, som det skal være, med at ændre datoen i preview/forevisning.

Gendan elementer

Hvis du sletter et element og fortryder, så er det muligt at gendanne dit indhold. Elementet findes i Sitecores papirkurv.

  1. Åbn Sitecores Launch Pad i nederste venstre hjørne.
  2. Klik på skraldespanden.
  1. For at gendanne et element skal du vælge elementet på listen.
  2. Klik herefter på ikonet 'Gendan' i øverste venstre hjørne.
  1. Klik på 'Ok'.
Indsæt uden formatering

Hvis du kopier tekst fra et andet dokument ind i Sitecore, vil du ofte opleve, at du har kopieret formatering med. Den kan du undgå at indsætte ved at klikke Ctrl + Shift + V. På den måde indsætter du kun klartekst.

Du kan også indsætte klartekst ved at kopiere din tekst og klikke på det lille ikon for 'Indsæt som klartekst' i RTF-Editoren.

Kopier ikke sider i Sitecore

Du kan meget let støde ind i problemer når du kopier sider, derfor kan det være en god ide at kopiere moduler frem for sider.

Kopier moduler

I stedet for at opbygge din side fra bunden, kan du tage udgangspunkt i en eksisterende side ved at kopier dens moduler.

Du kan enten vælge at kopiere hele indholdsmappen, indsætte dem du vil bruge og slette de resterende. Eller du kan vælge at kopiere på modul eller undermodul niveau. Det er helt op til dig.

  1. Højreklik på det modul eller undermodul, du vil kopiere.
  2. Vælg "Kopierer".
  3. Vælg "Kopier til"

 

  1. Herefter vælger du den side eller underside, du vil kopiere modulet til.

Du har nu indsat dit modul i backenden, men skal nu have det tilføjet i sideredigeringen.

  1. Gå nu tilbage til sideredigeringen på den side, hvor du har kopieret modulet til.
  2. Tryk 'tilføj komponent'.
  3. Vælg 'tilføj'.
  1. Tilføj samme modul, som du kopierede.
  2. Tryk vælg.
  1. Vælg nu 'Vælg eksisterende indhold'.
  2. Klik på det modul, du kopierede til siden.
  3. Klik på 'Ok'.

Har dit kopierede modul elementer under sig (fx harmonikapunkter i et harmonikamodul), skal du gentage step 1-8, hvor du i stedet tilføjer undermoduler til det eksisterende undermodul.

Kopier sider

Ønsker du at kopiere siden, så kan du godt det. Problemet ved at gøre det, er at kopien linker til originalens moduler. Det betyder, at når du åbner kopien i sideredigering, så er det originalens moduler, du ser og derfor dem, du redigerer i. Det er derfor vigtigt, at du enten nulstiller layoutet eller genlinker til hvert modul på siden.

Opret ny uddannelse

Når du skal oprette en ny uddannelse i Sitecore, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Det samme gælder, hvis en uddannelse skifter navn.

Opret siden med korrekt skabelon

Du skal først oprette siden (fx i din sandkasse) med skabelonen ‘Uddannelse’. Følg herefter vejledningen til oprettelse af ny side.

Når siden er færdig og udfyldt, kan den flyttes op under 'Uddannelser'.

OBS: Vi anbefaler, at du opretter siden som ny side. Du kan evt. kopiere udvalgte moduler ind på siden efterfølgende. Læs mere om, hvordan du kopierer moduler i vejledningen her.

Opsæt taksonomi

Når du udgiver siden, skal du være opmærksom på, om den er sat op med den korrekte taksonomi, så den kommer frem i uddannelsesoversigten

Du skal angive type, interesse og by under ‘Taksonomi’ i backenden.

Tag stilling til live-chat

Du skal tage stilling til, om der skal kobles live-chat på siden, når den er udgivet.

Tilføj uddannelsen til andre oversigter på hjemmesiden

Der kan være flere steder, hvor det er vigtigt, at uddannelsen fremgår i oversigter på hjemmesiden.

Det kan fx være:

Måske du selv kender til flere steder på hjemmesiden. Er du ikke selv ansvarlig for den pågældende side, så husk at give din kollega besked om ændringen.

Omdøb sider ved ændring af uddannelsesnavn

Hvis en uddannelse skifter navn, skal du huske at omdøbe den eller de pågældende sider. Du kan se, hvad du skal være opmærksom på i vejledningen til omdøbning af sider.

Fang alle steder på hjemmesiden, hvor uddannelsen er nævnt

Du kan bede [email protected] om at oprette en politik i Siteimprove for at fange alle fraser, hvor den pågældende uddannelse omtales. Dette er særligt relevant, hvis en uddannelse skifter navn.

Tag stilling til dataindsamling i Matomo/Siteimprove

Husk at ændring af URL'er betyder, at vores analyseværktøjer tracker anderledes. Du skal derfor være obs på, om du har brug for at få oprettet et segment/politik, der "samler" den tidligere og nye URL. Skriv til [email protected], hvis du har brug for dette.

Opret påmindelse

Brug værktøjet 'påmindelse' hvis du fx skal huske dig selv på at udgive en side eller fjerne en kampagne.

  1. Find den side, du ønsker at angive en påmindelse for i træstrukturen i indholdsredigeringen.
  2. Klik på fanen 'Gennemse'.
  3. Klik på 'Angiv påmindelse' under værktøjet 'Påmindelse'.
  1. Indsæt tekst for din påmindelse.
  2. Klik på 'Næste'.
  1. Udfyld dato og tid for påmindelsen.
  2. Angiv mailadresser på den/de, der skal modtage påmindelsen.
  3. Afslut med at trykke på 'Angiv'.

Påmindelsen er blevet indstillet og for at se detaljer for påmindelsen (den dato og tid en påmindelse vil blive sendt) skal du klikke på 'Påmindelse'.

OBS. Der er kun mulighed for at oprette én påmindelse ad gangen pr. side.

Slet eller afpublicer

Du kan vælge at afpublicere frem for at slette i Sitecore.

Slette vs. afpublicere

Du skal ikke være bange for at slette elementer (sider/filer/moduler) i Sitecore. Kommer du til at slette et element ved en fejl, kan du finde det frem igen ved at gendanne det fra papirkurven (Se hvordan du gendanner elementer). Bemærk: Elementet er først slettet, når du sletter det i backend, dvs. at når du sletter et modul i sideredigering, så er modulet ikke slettet, det er bare fjernet fra siden.

Ønsker du ikke at slette, men blot fjerne et element fra hjemmesiden, så brugerne ikke kan tilgå det, så kan du i stedet vælge at afpublicere det. På den måde kan du stadig have elementet liggende i Sitecore, hvis du ønsker at bruge det igen på et senere tidspunkt.

Sider/filer

OBS: Inden du sletter eller afpublicerer en side, er det vigtigt, at du fjerne de links, der er til den pågældende side/fil - Se hvordan du håndterer links, inden du sletter eller afpublicerer en side/fil.

Slet en side eller fil

  1. Find siden/filen i indholdstræet.
  2. Højreklik på siden/filen og tryk 'Slet".

Afpublicer en side eller fil

  1. Find siden/filen i indholdstræet.
  2. Klik på 'Skift' under fanen 'Udgiv'.
  1. Fjern markeringen ud for all versioner eller hele elementet.
  2. Klik på 'Ok'.

Moduler

Du sletter og afpublicerer et modul på samme måde som med sider/filer. Men inden da, skal du først fjerne modulet i sideredigeringen på den side, hvor det bruges.

  1. Klik på modulet til nedenstående væktøjslinje dukker op.
  2. Tryk på det røde kryds.

Dukker værktøjslinjen med det røde kryds ikke op, skal du klikke på den lille sorte pil ud for træstruktur-ikonet og vælge det nederste element i hierarkiet. Du kan herefter klikkepå det røde kryds og fjerne modulet fra hjemmesiden.

Du kan nu slette eller afpublicere modulet helt i backend ved at følge vejledningen til sider og filer.

Sortering af subelementer

Du skal være opmærksom på, at hvis du manuelt har sorteret enkelte elementer, så vil sortering efter kriterier såsom 'Standard', 'Visningsnavn' osv. ikke virke, før du nulstiller de manuelle sorteringer du har lavet.

  1. Højreklik på den side, hvorpå du ønsker at sortere elementerne.
  2. Vælg "Sortering".
  3. Vælg "Sortering af subelementer".
  1. Vælg det kriterium, elementet skal sorteres ud fra.
    • Ønsker du f.eks. at sortere ud fra elementets navn, skal du vælge sortering efter "Standard".
  2. Klik på "Ok".

Ønsker du ikke at sortere efter kriterier, kan du manuelt rykke rundt på, hvordan elementerne skal struktureres. Dette kan du gøre ved hjælp af knapperne; "Sorter først", "Sorter før tidligere", "Sorter efter næste", "Sorter sidst" - eller alternativt kan du blot hive elementet hen, hvor du ønsker at placere det.

Manuel sortering af elementer

Men du skal være opmærksom på, at hvis du har lavet manuelle sorteringer så fjerner du samtidig muligheden for, at den reagerer på din forespørgsel om sortering ud fra kriterier såsom 'Standard' og 'Visningsnavn'. Dette skyldes, at den altid vil tage udgangspunkt i, hvad du manuelt har sat den til at gøre. Så hvis du ønsker at lave sortering efter et kriterie, bliver du nødt til at nulstille de manuelle sorteringer du har lavet.

Sådan nulstiller du sorteringsrækkefølgen for subelementer

  1. Højreklik på den side, hvis sortering af subelementer, du ønsker at nulstille.
  2. Vælg "Sortering".
  3. Vælg "Sortering af subelementer".
  1. Klik på "Nulstil".
  2. Klik på "Ok".
Stamdata vs. metadata

Stamdatafelterne er VIA-specifikke felter, som vi bruger til at skabe automatiske links. Metadatafelterne fortæller Google, Sociale Medier og Browsere, hvilken titel, beskrivelse og billede, der skal bruges for siden. Begge felter skal udfyldes.

Du møder stamdata- og metadata, når du opretter nye sider i Sitecore. De ligger under alle oprettede sider.

Stamdata- og metadatafelterne i Sitecore er felter, du skal udfylde med titel, beskrivelse og billede. Selvom indholdet ikke vises på selve siden, er det vigtigt, at du udfylder dem.

Stamdatafelterne

Stamdatafelterne er VIA-specifikke felter, som vi bruger til at skabe automatiske links. Det betyder at hvis vi i VIA ikke ønskede at have automatiske link moduler, kunne vi helt undlade disse felter. I VIA har vi dog en praksis med altid at udfylde stamdatafelterne, da der er store redaktørmæssige fordele ved at bruge automatiske links frem for manuelle. Som redaktør kan du nemlig spare meget tid på linkopsætning, hvis du benytter de automatiske moduler.

Eksempel

Et eksempel kunne være, at du udfylder stamdata på siden ’Kontakt’ under ’Om VIA’. Hvis du så ønsker at linke til kontaktsiden fra 7 forskellige sider, behøver du nu blot at indsætte et automatisk linkmodul og vælge kontaktsiden. Havde du ikke valgt et automatisk modul, ville du i stedet være nødt til manuelt at udfylde titel, manchet og billede på alle 7 sider.

Prøv nu at forstille dig at VIA får en ny hovedpostkasse, så den mailadresse du har angivet i manchetteksten på dine links skal ændres. Har du benyttet et automatisk modul skal du kun rette mailadressen ét sted frem for 7 steder, hvis du har benyttet et manuelt modul.

Funktionaliteten i de automatiske moduler

I VIA har vi i alt fire automatiske moduler. Disse fire moduler er bygget på to meget forskellige funktionaliteter. Tre moduler er bygget på det vi kalder sidevælgerfunktionalitet, og ét modul er bygget på emneordsfunktionaliteten. Forskellen ligger ganske simpelt i, at når du skal vælge siderne, du vil linke til, så giver modulerne med sidevælgerfunktionalitet dig ganske enkelt mulighed for vælge siderne i træstrukturen. Modulet med emneordsfunktionalitet giver dig i stedet mulighed for at hente de sider ind, der er tagget op med et bestemt emneord. Det er antallet af sider, hvor dine links skal være, der bør afgøre hvilken funktionalitet du bør anvende.

Eksempel

Forestil dig, at du har en hjemmeside med 1000 artikler, og på hver af disse artikler vil du gerne linke til andre artikler, der handler om det samme emne. Vælger du et sidevælgermodul, så vil det betyde, at hver gang du udgiver en ny artikel, så skal du ind på alle de artikler, der har et lignende emne og tilføje den nye artikel. Der kan altså hurtigt blive tale om flere 100 sider, du skal redigere, hver gang du udgiver en ny artikel. Vælger du i stedet at benytte emneordsmodulet, så kan du nøjes med blot at tagge din artikel op med det ønskede emneord, og så vil linket til artiklen helt automatisk blive vist på alle de artikler hvor emneordsmodulet er sat op til at vise artikler med det emneord.

Metadatafelterne

Indholdet i metadatafelterne fortæller Google, Sociale Medier og Browsere hvilken titel, beskrivelse og billede, der skal bruges for siden. Udfyldes disse felter ikke vil Google og Sociale Medier selv finde indhold til felterne ved at bruge den tekst og de billeder, der ligger på siden. Det kan dog medføre, at det det ikke er den mest fordelagtige tekst eller billede, der bliver brugt, hvilket kan lede til uheldige delinger på sociale medier. Det kan også betyde, at brugerne ikke kan finde VIAs sider, fordi de ikke er SEO optimeret.

Når du skal udfylde metadatafeltet, skal du være opmærksom på, hvilke søgeord du bruger, samt hvor mange tegn din titel og beskrivelse fylder.

Du kan læse mere om, hvordan du udfylder metadataen her.

Forrige Vejledning Brug af Sitecore
Næste Vejledning Moduler i Sitecore