English

VIA University College

Brug af redigeringscomputer i Videostudie 12.12F på Campus N, Aarhus

Med redigerningscomputeren i 12.12F på Campus N i Aarhus (Aarhus N, 12.12F Videolokale), kan du både optage, livestreame og redigere video. Du kan logge på computeren, enten med lokalets bruger og det password der er at finde på vejledningen i lokalet over computeren eller du kan logge på med dit eget VIA-ID. Der er installeret Camtasia (et skærmoptager- og redigeringsprogram), et simpelt Roland-optageprogram samt Zoom og Teams, som du også kan optage med.

NB. Hvis du ønsker en introduktion til lokalet og udstyret eller sparring omkring videoproduktion, så kontakt [email protected]  

 

Disclaimer: Vejledningen her er en hurtigt lavet it-vejledning, der er lavet for at løse en konkret henvendelse. Derfor henvender den sig ikke nødvendigvis til en stor eller bred målgruppe, og der er derfor ikke læst korrektur på den.

Sådan optager du video

Når du optager video på redigeringscomputeren, kan du bl.a. optage i Zoom, Microsoft Teams, Camtasia eller Rolands egen optage-app. Når alt indhold og selve scene-setuppet er klar, er proceduren som følger:

  1. Tænd strømskinnen bag skærmene, Roland miksereren, lyset, Sony-kameraet (med fjernbetjeningen) og redigeringscomputeren. Du skal evt. også tænde skærmen bagpå nederst th.
  2. Indstil kameraet ift. beskæring med fjernbetjeningen.
  3. Vælg nu det program du ønsker at optage med. Det nemmest er enten at bruge Zoom eller den Rolands optage-app der følger med VR-4 mikseren. Du finder optageprogrammerne på redigeringscomputerens skrivebord.
  4. Når du er færdig med at optage, skal du huske at overføre filerne til din egen computer. Bruge evt. en USB til det. Hvis du logger på en skytjeneste (fx OneDrive) for at uploade filerne dertil, så husk at logge af igen.
  5. Du er nu klar til at redigere optagelserne og uploade dem til fx Itslearning.

 

Sådan livestreamer du

Når du skal livestream, anbefaler vi du bruger lokalet computer. Du kan enten logge på Zoom eller Teams med din egen bruger (Teams virker kun med din egen bruger) eller logge på Zoom med studiets XT-bruger. Proceduren for livestream er som følger:

  1. Tænd strtømsskinnen bag skærmen, Roland miksereren, lyset, Sony-kameraet (med fjernbetjeningen) og redigeringscomputeren. Du skal evt. også tænde skærmen bagpå nederst th.
  2. Log på redigeringscomputeren med  XT-brugeren - se bruger og password på vejledning i lokalet.
  3. Vælg Zoom eller Teams. I Zoom kan du invitere  XT-brugeren fra dit eget Zoommøde og evt. gøre studiets computer til Host eller Co-host. Hvis du bruger Teams, skal du logge på Teams med din egen bruger. Husk at logge af, når du er færdig med at streame.
  4. Du kan. evt. se mere om at livestreame og afholde webinarer, her.

Sådan redigerer du video

Når du skal videoredigere, vil anbefalingen være at bruge Camtasia, der er installeret i en fuld licens-version på computeren i 12.12F. Alternativt følger der en billed- og videoredigerings-app med Windows, der kort og godt hedder "Billeder". Se mere her om, hvordan det virker. Det tager naturligvis tid at blive god til at redigere video, men en basal "klippen til" i en timeline og rette start og slut til, kan de fleste hurtigt lære. Husk at man stort set altid finder en YouTube-video eller anden vejledning på nette, der lige præcis  viser, hvordan man løser den udfordring du måtte have.

Overordnet set, er videoredigeringsprocessen som følger:

  1. overblik over dine optagelser og sørg for filerne er gemt med retvisende titel. Sørg også for at filerne ligger det samme sted (helst på redigeringscomputeren) og ikke flyttes, mens der redigeres, da redigeringsprogrammet da kan have have vanskeligt med at koble filerne med redigeringsprogrammet (missing files).
  2. Vælg et redigeringsprogram og opret et nyt projekt
  3. Importer de filer du vil arbejde med
  4. Rediger nu dine optagelser, fx i Camtasia ved at klippe og evt. også lave overgange, titler/tekst og tilpasse farven.
  5. Eksporter nu det færdige projekt til én fil (fx MP4). Den fil kan du evt. gemme på en USB, som du har sat i redigeringscomputeren.
  6. Husk at slette både projektet og optagelserne/filerne fra redigeringscomputeren, når du er færdig. Og husk også det altid er den god ide at gemme det på din egen PC, før du sletter. Det kan jo være du skal have ændret noget igen.

God fornøjelse

 

 

 

Forrige Vejledning Videooptagelse af undervisning i Videostudie 12.12F på Campus Aarhus N
Næste Vejledning Live-streaming af undervisning og andet indhold i Videostudie 12.12F på Campus Aarhus N