English

VIA University College

Live-streaming af undervisning og andet indhold i Videostudie 12.12F på Campus Aarhus N

I Videostudiet 12.12F på Campus N (Aarhus N, 12.12F Videolokale), kan du som underviser eller ansat livestreame seancer, der kræver et format i bedre kvalitet end det, et almindeligt onlinemøde kan levere.  HUSK du kan kontakte [email protected], hvis du ønsker support eller hjælp til brug af lokalet.

Se mere her om, hvordan studiet virker i videoen her

Generelt om udstyret

Udstyret består grundlæggende af et PTZ-kamera, en loftmonteret lyssætning, en mikser, et højtalersæt og en loftmikrofon. Alt dette betjenes med hhv. en fjernbetjening, en mikserboks der tænder, slukker og styrer lyset og endelig en mikser, der sammen med det andet betjeningsudstyr er at finde på producerbordet i lokalets bageste hjørne.

Alt udstyret er samlet i Roland VR4HD-mikseren, og denne kan enten tilsluttes egen PC med et USB-kabel der udgår fra mikseren eller tilgås med lokalets redigeringscomputer. Når du streamer er det pt. oplagt at bruge enten Zoom eller Teams til det formål, mm. en ekstern udbyder har inviteret dig via en anden tjeneste/platform.

Start streaming
 1. Tænd først for strømskinnen bag skærmen, Roland-mikseren, Sony-kameraet (ved brug af fjernbetjeningen) og lyset (på den sorte touch-boks på mikserbordet)
 2. Overvej nu (og gerne før du står i lokalet), hvordan din formidling skal foregå. Fx: Hvem er "på", hvad skal man kunne se i billedet, skal du bruge teleprompter eller manus, påklædning og evt. pudder til at tage det værste lysskær, interview eller monolog osv. Se evt. mere her om at afholde webinarer
 3. Indstil nu kameraet ved hjælp af fjernbetjeningen (Panorering, Tilt, Zoom) - Se billede 2 ovenfor.

Sådan kan du logge på Zoom eller Teams. Send enten fra egen eller fra studiets computer

 1. Vi anbefaler du bruger din egen PC og kobler dig direkte på udstyret vha. USB-kablet der udgår fra Roland-mikseren. På den måde kan du betjene alt fra din egen PC, mens du står foran kameraet. Brug nu Teams eller Zoom og sørg for at vælge lokalets mikser ((VR-4 HD) som både kamera, mikrofon og højtaler under indstillingerne i appen . Du kan herefter vælge at tænde for studiets computer og åbne Zoom eller Teams (logget på med studiets egen bruger) og fra dit eget møde invitere studiets XT-bruger med ind i mødet. På den måde kan de se, hvordan dit live send ser ud 1:1 (se pkt. 3)
 2. Du kan også vælge at logge på studiets PC, enten med dit eget VIA-ID eller med studiets XT-bruger. Denne løsning er mest anvendelig, hvis du har en makker med til at styre knapperne og dermed studiets computer, mens du er på foran kameraet. Uanset hvordan du logger på computeren, kan du logge på både Zoom- og Teams-appen med dit eget VIA-ID eller med studiets XT-bruger.
 3. Uanset om streamer fra egen computer eller studiets computer, kan du vælge at dele visning af Zoom eller Teams-mødet på den bagskærm som er hængt op på væggen bag kameraet. Du tænder TV'et med Sony-fjernbetjeningen på mikserbordet. Alt der bliver vist på studiets computer, bliver også vist på tv-skærmen, hvilket er en stor fordel, når man live-streamer (HDMI1). Her er det en ekstra sikkerhed at kunne se sit send 1:1 så man ved hvilket billede man sender ud til online deltagerne.

Yderligere info

Man kan øge og mindske kompleksiteten ift. om man ønsker at bruge slides, ønsker at stå foran en tv-skærm der viser indhold på egen PC eller have en paneldebat, ønsker at få vist onlinedeltagerne og evt. chatten mens man er "på"... og meget mere. Hvis du har brug for at vende muligheder og udfordringer ift. setuppet, så kontakt [email protected], så vi kan aftale et formøde om dette.

Husk også at VIA har fjernundervisningslokaler, der bruges til live-streaming. Se mere her

Specifikationer på udstyret
 • Kamera (Sony SRG-X400BC HD)
 • Mikser (VR-4HD 4 CHANNEL HD-HDMI AV SWITCHER W. USB3 STREAMING OUTPUT)
 • Loftmikrofon (Sennheiser SL Ceiling Mic II TeamConnect Ceiling 2)
 • Lysmikser (Atendi EchoTouch Mk2 Controller)
 • Camtasia (redigeringsprogram fra TechSmith)

 

Forrige Vejledning Brug af redigeringscomputer i Videostudie 12.12F på Campus N, Aarhus
Næste Vejledning Poly Studio USB-videobjælke