Denne vejledning henvender sig til forskere og introducerer dig til nogle af de ydelser og software, du har til rådighed i forbindelse med dit forskningsprojekt. Du kan også læse mere herom på temasiden Forsknings-it på Medarbejderportalen (kræver VIAlogin).
Der kan være forskellige veje til at træde ind i rollen som forsker i VIA. Du kan være nyansat i en forskerstilling og skal så også sætte dig ind i en ny arbejdsplads helt generelt. Hvis det er tilfældet, så husk at se på vejledningerne i kapitlet Ny i VIA også. Hvis du har været ansat i VIA i længere tid og nu helt eller delvist skifter til en rolle som forsker, kender du sikkert de fleste af VIAs IT-systemer, men giv dig alligevel tid til at læse denne vejledning og siderne om forsknings-IT på medarbejderportalen, for du skal ofte være mere skarp på brugen af systemerne, når du har med forskning at gøre.
Denne vejledning er mest af alt en vejviser, hvor du får et samlet overblik over de mest relevante redskaber og links til mere udførlige beskrivelser og anvisninger. Det betyder også, at du kan vende tilbage til denne vejledning senere, hvis du har glemt, hvor du finder de oplysninger, du skal bruge.
Din computer
Du kan arbejde (videre) på din almindelige arbejdscomputer. Alle VIAs medarbejdercomputere er krypterede. Det mærker man ikke under det daglige arbejde, men dine data er sikrede, hvis for eksempel computeren bliver stjålet.
Dog skal du altid kontakte Viaservice på [email protected], når du skal til at arbejde med forskningsdata, så de kan tjekke at alt er som det skal være med opsætningen af din computer og dit netværk. Måske skal din lokale IT-supporter foretage nogle opdateringer på din computer. Det kan godt tage en times tid eller mere, alt efter hvor meget, der skal gøres. Men det er naturligvis noget, du er med til at planlægge, så at det bliver så lidt som muligt til gene for dig.
Dataplacering
Gem altid dine data på VIAs netværksdrev, som du automatisk har adgang til, når du sidder på VIA. Her bliver der nemlig lavet backup af alt på drevene hver eneste nat. Sidder du hjemme eller ude i verden og arbejder, kan du stadig arbejde og gemme data på VIAs netværk og få adgang til de mange forskningsdatabaser ved hjælp af VPN-forbindelsen. Læs mere om oprettelse af VPN-forbindelse i vejledningen om dette.
Læs i øvrigt Retningslinje for dataplacering i VIA, som findes på medarbejderportalen (kræver VIA-login).
Særlige IT-redskaber til forskning
Som forsker i VIA har du adgang til en række IT-redskaber, der med fordel kan anvendes til forskning. Nogle af dem umiddelbart tilgængelige som for eksempel mindmap-programmet MindView, og PDFsam, der bruges til at flette pdf filer med. De programmer finder du i VIAs software katalog (papkasseikonet på din proceslinje). Nogle af de programmer, der hyppigst anvendes til forskning, kan du læse om nedenfor.
Skal du samle, organisere, analysere og visualisere data, for eksempel ved transskribering af medier og tekst, så kan det være, at det er programmet Nvivo, du skal arbejde i. Læs mere om Nvivo på medarbejderportalen (kræver VIA-login) og her i vejledningsbiblioteket.
IRIS connect er et refleksions- og analyseværktøj, som du kan bruge til at indsamle empiri med videooptagelser af for eksempel undervisningssituationer, af oplæg og vejledningssamtaler. IRIS Connect består af en app til optagelse og en webplatform til analyse, refleksion og læring. Læs mere om IRIS Connect her i vejledningsbiblioteket.
Du har som medarbejder i VIA adgang til det netbaserede spørgeskemaprogram SurveyXact. Skal du have administratorrettigheder, så skal du oprettes individuelt. Det bliver du ved at skrive til [email protected]. Læs mere om SurvetXact her i vejledningsbiblioteket.
Har du datasæt, der skal bearbejdes statistisk og avanceret, så hjælper VIA IT med opsætning og installation og håndterer licensaftalen med SPSS. Men du skal enten selv være uddannet i brug af programmet, eller dit projekt kan købe sig til uddannet assistance.
Hvis du vil vide mere om SPSS, kan du skrive til Viaservice på [email protected]. Start i god tid, inden du skal bruge programmet, da der skal sættes særlige ressoucrer af til at køre dette program
Har du brug for sparring, dialog eller samarbejde om udvikling af for eksempel apps, dataopsamling, IT-didaktiske læringsformer eller lignende, så har VIA IT-konsulenter inden for både drift, udvikling og pædagogik. VIA IT stiller også forskellige IT-tjenester til rådighed, og alt efter hvor kompliceret og omfangsrige tjenesterne er, så tilbydes de gratis eller mod betaling.
Vi kan for eksempel hjælpe med lagring af store datamængder på VIAs systemer og High Performance Computing, der kan hjælpe med selve databehandlingen af store og komplekse datamængder. Har du brug for en server til test eller sandkasse miljø, så kan vi installere serveren og opsætte de nødvendige applikationer for dig. Og hvis du har brug for drift af it projekter og websider eller programmer til brug for dit forskningsprojekt, så kan via IT også hjælpe dig med det.
Måske har du fået nogle ideer eller spørgsmål, som vi skal tale videre om. Så skriv en mail til VIA IT, hvor du beskriver din idé eller dit projekt på [email protected].