Denne vejledning henvender sig til ansatte og andre, der udarbejder review.
Covidence er et webbaseret værktøj, der kan bruges til at effektiviserer produktionen af systematiske reviews. Det understøtter screening af referencer/citater, fuldtekstgennemgang, vurdering af biasrisiko, dataekstrahering og resultater samt eksport af data og referencer.
Sprog: Programsproget er engelsk, der kan dog skrives på andre sprog, f.eks. under in-og eksklusionskriterier.
Adgang
Adgang til Covidence. Adgang kræver oprettelse, se nedenfor
Om Covidence
Ved udarbejdelse af systematiske review og andre reviewtyper kan et webbaseret værktøj som Covidence bruges, når der skal screenes store litteraturmængder.
I Covidence kan du importere referencer/søgesæt, sortere, vurdere og udvælge litteratur, udføre dataekstraktion samt udskrive et flowdiagram.
Bemærk: For at lære programmet Covidence at kende, anbefaler vi, at du først øver dig i enten demoversionen, du finder nederst i Covidence, når du er logget ind, eller den gratis version af programmet https://www.covidence.org/home
(I gratisversionen er der mulighed for screening af op til 500 referencer og tilknytning af 2 reviewere).
Værktøjet følger gængs akademisk screeningsproces:
Forskergruppen opretter et review i Covidence og kan herefter importere referencesæt fra søgninger i de forskellige databaser. Covidence fjerne dubletter, og nu er I klar til at screene og vurdere litteraturen.
Oprettelse
For at få oprettet et review i Covidence, skal du have behov for at screene, i omegnen af, eller mere end 500 referencer.
Har du ikke det, anbefales du at benytte dig af gratis-versionen. Får du senere brug for endnu et review, kan du blive oprettet i VIA og din bruger vil automatisk blive opdateret.
For oprettelse skal du sende os en mail.
I mailen skal du oplyse:
- Titel på review
- Review-type (Systematisk, Scoping, Rapid, Paraply, Litteratur eller Andet)
- Kvalitativ eller kvantitativ metode
- Navne og initialer på alle deltagere
Så snart reviewet er oprettet, vil alle deltager modtage en invitation på mail.
Klik på Accept invitation
Hvis du ikke har en Covidence-profil allerede, skal du oprette dig. Udfyld felterne, ving af i begge “I agree” og klik på ”I’m not a robot” og derefter Create account.
Efter oprettelse skal du verificere din email. Herefter kan du acceptere invitationen, og du har adgang til reviewet.
Opsætning af teamets rettigheder/rules, samt Eligibility Criteria
Rettigheder/rules
Inden I går i gang med review-arbejdet, kan I med fordel aftale, hvem der skal have hvilke roller.
Vælg Settings [1], Team settings [2] og Manage rules [3]



Når to reviewere har afgivet deres stemme, når I screener, vil et studie gå videre i processen,. Dvs. at selvom I er tre eller flere reviewere, skal der kun to stemmer til at flytte studiet til næste skridt. Ønsker I, at f.eks. en reviewer skal screene alle studier (for at få enshed eller en erfaren reviewers blik), skal denne reviewer stå under ”All studies must be screened by either”. I kan også sætte to eller flere på her. Hvis der f.eks. kun står en, så skal denne reviewer give sin stemme og den anden stemme kan så komme fra en vilkårlig anden reviewer.
Eksempel 1:
I har tre reviewers tilknyttet (under Settings/Reviewers). En af disse tre skal screene alle studier. Studier rykker videre, når Anne-Marie samt én af de to andre reviewere har afgivet stemme. Alle kan løse eventuelle udfordringer.

Eksempel 2:
I har tre reviewere tilknyttet. Alle tre kan gøre alting. Studier rykker videre, så snart to reviewere har afgivet stemme. En reviewer kan løse udfordringer

Eligibility Criteria
For at udnytte Covidence bedst muligt, kan det være en god idé at skrive inklusionskriterier ind. Dette gøres ved at gå via "Settings" og "Eligibility Criteria". Skriv kriterier ind i boksene, se vejledningher. Det er også her, det er let at tilføje full-text eksklusionskriterier, hvis I mangler andre end de allerede tilgængelige.
Brug Highlights til at skrive emneord ind, så I hurtigt kan identificere relevante studier.
Import af referencer
Referencer importeres direkte fra databaserne, når jeres søgninger er udført. I kan hente referencer ind fra alle de databaser I har brug for, men der kan være forskel på, hvordan I gør dette.
Start med at vælge det review, der skal importeres til og klik derefter på Import

Vælg at importere til Screen
I de fleste tilfælde vil det være nok, at I har eksporteret filer fra databaserne og enten har gemt dem eller har dem liggende i Overførsler. Klik på vælg fil (vi anbefaler at I vælger det største datasæt først) og klik på Importer.

Gentag med næste datasæt.
Covidence har en dubletfunktion, og hvis der er dubletter i datasættene, vil Covidence placere dem i en særskilt mappe. I kan altid tjekke de fjernede referencer, hvis I har mistanke om fejl, og vælge at tilbageføre en fil, hvis I ønsker det.

Hvis I laver fejl i import, skal I benytte Undo import som findes under Import/Import History. Det er vigtigt at det gøres inden I har nået at arbejde i reviewet. Kontakt VIA Bibliotek ved problemer (se nederst).
I er nu klar til at screene på titel/abstract-niveau.
De importerede referencer ligger under ”Title and abstract screening”. Klik på Continue for at komme i gang og vurdér, om hvert enkelt studie vil kunne opfylde jeres inklusionskriterier og svare på jeres forskningsspørgsmål, ud fra titel og abstractet.
Hvis I starter med at pilotscreene (screening hvor I sidder to og screener de samme, for at lave en ensretning), kan I med fordel sortere efter titel eller forfatter,så ser I de samme referencer i samme rækkefølge. Efter screening af 25 eller flere, kan I evt skifte til Most relevante og udnytte Covidence’s machine learning model.
Nu skal I læse titel og abstract på alle studierne. Husk at studier rykker videre til Full text review eller Resolve, så snart to personer har afgive stemme. I kan tildele roller eller aftale en fordelingsnøgle på studierne, hvis I er flere end to, der skal screene.
Skal du screene alene, så vælg 1 i stedet for 2, under ”Reviewers required for ..”, under Settings/Review Settings

Værktøjet holder styr på, hvilke studier I hver især vælger til og fra, og om I er uenige om nogle studier. Når sorteringen er afsluttet, ligger de referencer, I er enige om, under ”Full text review”. Tjek om der er uenigheder, der skal løses.

Når eventuelle uenigheder er løst, skal I sortere på full-text-niveau. Dvs. at de studier, der er udvalgt til at kunne inkluderes i jeres forskningsspørgsmål og er indeholdt i jeres inklusionskriterier, nu skal læses ”rigtigt”, inden I kan vælge dem til eller fra. Bemærk, at her skal I begrunde, hvorfor et studie vælges fra.
Værktøjet har en række valgmuligheder for eksklusionsgrunde installeret, som f.eks. forkert studiedesign eller forkert population. Det er muligt selv at tilføje grunde til eksklusion, hvis der er andre parametre, der passer bedre til jeres review. Også her holder værktøjet selv styr på, om I er enige i jeres valg, og I kan løse eventuelle uenigheder.
Undervejs i både titel/abstract- og fulltext-niveauet er abstract fra artiklen tilgængelig inde i posten, så I nemt kan læse det. Har I installeret LibKey (anbefales), har I online adgang til artikler gennem VIA Bibliotek, eller I får mulighed for at tjekke bibliotekets beholdning og evt. bestille artikler hjem, når I er i gang med at skulle læse fulltext.
Når I har jeres endelige antal inkluderede referencer til reviewet, kan Covidence også bruges til at dataekstrahere. Covidence har to værktøjer indbygget til dette. Extraction 1 er udviklet til interventionsstudier. Hvis du ikke har interventionsstudier, så vælg Extraction 2. Formålet med at dataekstrahere er bl.a. at undersøge de udvalgte studiers metodiske kvalitet og kan ligeledes bruges til at trække data ud af studierne på en ensartet måde. Du kan få hjælp til at opsætte en data extraction template her.
Har I mere brug for en narrativ tilgang til at analysere data, kan data også eksporteres ud af Covidence.
Prisma diagram
Når I er igennem arbejdet, er det muligt at vælge ”Prisma” for et Prisma Flow Chart/Diagram. Det kan downloades i word og rettes til, fx med databasenavne, eller bruges til at overføre tal til det originale Prisma 2020 flow diagram. Flowchartet giver et visuelt overblik over jeres arbejde med at screene og udvælge og kan medvirke til at processen bliver gennemskuelig.

Brug for mere hjælp?
Covidence er optimeret til Google Chrome.
- Covidence - få adgang: VIA University College - Covidence licence
- Covidences egne vejledninger: Covidence Knowledge Base
- SDU har en grundig vejledningsguide: https://libguides.sdu.dk/Covidence/vurdering
- Download af e-bogen “A practical guide to data extraction for intervention systematic reviews”Data Extraction for Intervention Systematic Reviews - Covidence
Kontakt i VIA Bibliotek:
Anja Egedius Sørensen [email protected]
Anne-Marie Fiala Carlsen [email protected]