English

VIA University College

Embase

Denne vejledning henvender sig til studerende og ansatte indenfor sundhedsområdet, der gerne vil have viden om databasen Embase.

Om Embase

Embase er en medicinsk bibliografisk database som indekserer mere end 22 millioner poster fra 1947 og frem, med en vækst på over 1 million poster årligt. De indekserede tidsskrifter dækker internationalt med over 7.500 peer-reviewed titler fra over 90 lande

Embase bliver opbygget ved hjælp af et kontrolleret emneordssystem, kaldet EMTREE thesaurus. Embase indeholder tre databaser:

  • Embase database: Indeholder biomedicinsk litteratur fra 1974 til nu.
  • MEDLINE: Indekserer tidsskrifter fra 1966 til nu.
  • Embase Classic: Embase back files, der dækker næsten 2 millioner biomedicinske citationer fra over 3,000 internationale titler mellem 1947 og 1973.
Adgang

Adgang til Embase (Adgang udenfor VIA: Vælg VIA University College som din institution. Brug dit login til MitVIA. Husk at angive hele mailadressen.) 

Søgning

Trunkering: *= erstatter nul eller flere bogstaver

Maskering: ? = til erstatning af ét bogstav

Hjælp: (?) - øverst til højre i skærmbilledet  indeholder en mængde gode tutorials

Yderligere information om søgning https://service.elsevier.com/app/answers/detail/a_id/16422/c/10545/supporthub/embase/

Her er et eksempel på en Quick søgning på ordet Stroke.

Quick søgning på ordet "stroke".

Hvor du kan se, at artikler om stroke i Embase gemmer sig under det kontrollerede emneord Cerebrovascular accident.

Ved denne metode søges der automatisk på selve begrebet Cerebrovascular accident og på de mere specifikke begreber, der knytter sig til Cerebrovascular accident; cardioembolic stroke, experimental stroke, lacunar stroke :

'cerebrovascular accident'/exp OR 'cerebrovascular accident' 

En Explosion /exp søgning er bredere end en frase søgning.

  1. Resultat af en søgning kan udvides ved klik på Expand under results Filter. Dette resulterer i en bred vifte af facetter bl.a. Drugs, Diseases, Devices, Floating subheadings, Age og Gender. Disse facetter kan bruges til at indsnævre søgningen i den relevante retning.
Søgeoversigten i databasen.

Hvis du ønsker se nærmere på en af artiklerne, klikkes på titlen, hvilket trækker hele posten, dvs. beskrivelsen af artiklen, frem :

Her kan man så brede søgningen ud ved hjælp af funktionerne:

  1. Similar records. 
  2. Gå direkte til fuldteksten ved at klikke på linket ”Via University Colleges Full Text".
En record viser oplysninger som titel, forfatter, tidsskrift, abstract osv.
Emtree thesaurus

Emtree er en omfattende tesaurus med ord, termer og begreber, der alle er indenfor det samme emne. I Embase ligger den i en fane for sig selv, hvad du kan opbygge din egen søgning på baggrund af Emtree. På baggrund af et søgeord, kan du let finde andre releterede termer og område. Det er også muligt hurtigt at finde fagtermer ved søgning på mere dagligdags ord.

Det er også muligt at bruge "folde ud" oversigten til at opbygge en søgestreng med ved at vælge de forskellige områder og emner til, der åbner sig ud under Emtree overskriften.

PICO søgning

Du har også mulighed for at søge direkte i databasen med en PICO (Population, Intervention, Comparison/control, Outcome) søgning.

Du udfylder blot de enkelte felter med dine søgeord på baggrund af dit undersøgelsesspørgsmål. Det er også muligt at bruge Embases egen Emtree theasarus for at få hjælp til søgeord.

Gemme søgehistorik

Hvis du ønsker at gemme din søgning, skal du først oprette dig som bruger. Det gøres på følgende måde:

Tryk på "Sign in" øverste højre hjørne - Vælg dernæst "Sign in via your organization" - Søg VIA University College frem i søgefeltet  - indtast derefter din VIA-mail adresse. Du vil derefter modtage en bekræftigelsesmail i din indbakke.
Åben mailen og bekræft, at du gerne vil oprettes som bruger. Du skal derefter vælge et password.

Når du logger ind - tryk på "Sign in" - vil dit navn fremgår øverst til højre.

Når du har lavet en søgning, er det nu muligt at gemme den ved at trykke på Save:

 

Du kan derefter give din søgehistorik en titel, så det er lettere at huske den. Dine søgehistorikker ligger samlet under fanen My Tools.

Brug for mere hjælp? Kontakt: Jesper Dalhoff Helding, [email protected]

Opdateret januar 2025

Forrige Vejledning Ebsco eBook Academic Collection
Næste Vejledning ERIC