English

VIA University College

VIAprint

Opdateret

Denne vejledning henvender sig primært til studerende, der har behov for at kunne udskrive fra egen computer, men også medarbejdere, eksterne og gæster med et VIAkort og VIA ID og beskriver, hvordan du kan printe vha. VIAprint fra computere og mobile enheder som tablets og smartphones. Vejledningen beskriver både hvordan du kan anvende Web Print, E-mail Print og Driver Print.

Print vha. VIAprint

Du har mulighed for at udskrive dokumenter vha. Web Print, men nogle programmer og særlige funktioner egner sig imidlertid ikke til Web Print. Det er derfor også muligt at benytte Driver Print på udvalgte printere og plottere. I modsætning til Driver Print kræver Web Print ikke installation af printdrivere på computeren. Har du fx en iPad eller en smartphone, så har du ligeledes mulighed for at printe. (Se afsnittet E-mail Print).

For at få adgang til VIAprint skal du:

 1. Åbne din browser (fx Google Chrome) og indtast adressen http://print.via.dk
 2. Indtast dit VIA ID i feltet Brugernavn (fx 123456) og din adgangskode i feltet Password.
 3. Klik herefter på Log Ind.

Mine Printere

 1. Første gang du bruger VIAprint kan du med fordel vælge dine favoritprintere under fanebladet Mine Printere.
 2. Når du skal printe i VIA findes der en række printere. Dog skal du altid vælge VIA-Print når du vil printe helt almindeligt.
  • Vælg VIA-Print ved at klikke på checkboksen Favorit ud for printeren og giv evt. dine favoritprintere et navn, som er sigende for dig.
 3. Klik herefter på Gem Ændringer nederst på siden
 4. Klik nu på fanebladet Web Print.

Fold ud for mere information om printere og beskrivelse heraf

VIA-Print-PS er en PostScript printer – som med fordel kan vælges, hvis man er meget afhængig af farveægthed. Endelig er der Plotterne, som er beskrevet med en ”campusadresse”.

Web Print

Brug Web Print til at printe ved at uploade et dokument eller skrive en Web adresse:

 1. For at printe en fil:
  • Klik på Vælg fil for at finde det dokument du ønsker at printe.
  • Vælg det korrekte dokument i din stifinder. Når filen er valgt, klik på Næste, når filen figurerer i feltet under Upload Dokument Til Print.
 2. For at printe en åben webadresse på internettet:
  • Indtast eller indsæt adressen i feltet under Web Adresse At Printe og klik herefter på Næste.

 

 1. For at printe eksempelvis et dokument, skal du klikke på dokumentnavnet
 2. Vælg nu printeren.
 3. Klik på Avanceret for at vælge
  • antal udskrifter, hvis du kun vil udskrive udvalgte sider i et dokument
  • hvis du vil lave dobbelt-sidet print (virker kun hvis printeren kan håndtere dette)
  • hvis du ønsker at printe i sort/hvid selvom dokument indeholder farve.
 4. Vælg Print for at sende printet afsted til webserveren med print.

NB! Hvis du ikke ønsker at skrive ud i farver eller det ikke er nødvendigt, så husk under Avanceret at sætte flueben ud for ”Print i sort/hvid selvom dokument indeholder farve” da der ellers printes ud i farve som standard. Se mere i næste afsnit.

Når der i fanen Mine Printjob under Status står Printet, er printjobbet klar til at blive frigivet på den pågældende printer vha. dit VIAkort.

Email print

Hvis du har modtaget et dokument på mail, og har åbnet det på fx en iPad, smartphone eller anden mobil enhed, har du mulighed for at printe det ud vha. af E-mail Print.

 1. Skriv en mail og vedhæft de dokumenter, der skal printes, og send derefter din mail til [email protected]
 2. Hvis du sender en mail fra din VIAmail ([email protected]), er du allerede godkendt til at sende til adressen, og du kan med det samme logge på print.via.dk og printe herfra.

NB! Hvis du sender mailen fra en ekstern e-mailadresse (eksempelvis din private mailadresse), skal denne først registreres i systemet. Læs, hvordan i afsnittet Sådan printer du fra en ekstern e-mailadresse.

 1. Log på print.via.dk og vælg fanen Mine Printjob
 2. Vælg nu, om du vil have printet din e-mail, de vedhæftede dokumenter eller begge dele. Sæt flueben ud for det du ønsker at få printet og angiv, hvilken printer du ønsker at få printet ud på.
 3. Klik på Opdater.
Print fra en ekstern e-mailadresse

Hvis du ønsker at printe fra en ekstern e-mailadresse (eksempelvis din private mailadresse), skal du gøre følgende:

 1. Skriv en mail og vedhæft de dokumenter, der skal printes, og send derefter din mail til [email protected]
 2. Du vil derefter modtage en mail fra VIA University College fra adressen [email protected] med nedenstående tekst og et link, hvor du skal registrere din eksterne e-mailadresse.

Du har sendt et printjob til VIA University College via e-mail <[email protected]>.

Vi kan ikke genkende din e-mailadresse [email protected]. For at sende printjob fra denne adresse, venligst gå til registreringssiden på adressen nedenfor. Det tager kun et minut at registrere din e-mailadresse i printsystemet, og det skal kun gøre en gang.

Gå til: http://print.via.dk/registeremail/?email=[email protected]

Efter at du har registreret din e-mailadresse, vil de printjob du har afsendt, blive behandlet automatisk, så det er ikke nødvendigt at gensende filer.

Tak fordi du benyttede EveryonePrint.

VIA University College
[email protected]

 1. Når du har klikket på linket i mailen, får du en side frem, hvor du kan registrere din eksterne e-mailadresse, så den kan blive godkendt i vores printsystem.
 2. Brugernavn og password er dit VIA ID og tilhørende password.
 3. Klik på Fortsæt og din eksterne e-mailadresse er nu godkendt.
  • Denne registrering skal kun foretages én gang (pr. ekstern mailadresse)
 4. Log på print.via.dk og vælg fanen Mine Printjob
 5. Vælg nu, om du vil have printet din e-mail, de vedhæftede dokumenter eller begge dele. Sæt flueben ud for det du ønsker at få printet og angiv, hvilken printer du ønsker at få printet ud på.
 6. Klik på Opdater.

E-mail Print direkte til printer

Det er også muligt at printe direkte til en printer vha. E-mail Print.

Du kan læse mere om proceduren ved at logge på print.via.dk, vælg fanen Email Print og vælg linket ”Klik her for at se mere”. Vejledningen gennemgås også nedenfor.

 1. Under fanen Mine Printere kan du tildele din favorit printer et øgenavn. Det kan være et navn eller enkelt bogstav – for eksempel x som er brugt i dette tilfælde.
 2. Når du sender en mail fra din mobile enhed, skal du sende den til [email protected] og i emnefeltet skrives p:x (x=det navn du har givet din favoritprinter under ”Mine Printere”. P: er for print).
 3. Når du har klikket på ”send” vises dit printjob under fanen Mine Printjob, og du kan skrive dokumentet ud.

Driver Print

Nogle programmer og særlige funktioner, egner sig ikke til Web Print. Dette gælder bl.a. i de tilfælde, hvor der er behov for at plotte.

Som alternativ til Web Print er det derfor også muligt at benytte Driver Print på både Windows, MAC og Linux.

Hvis du vil benytte Driver Print, kræver det, at du sætter din computer op, ved at installere en driver til den ønskede speciel printer eller plotter:

 1. Klik på fanen Driver Print
 2. Start med at sætte din computer op, ved at klikke på et af iconerne til enten Windows, MAC eller Linux. (Følgende eksempel tager udgangspunkt i, at du benytter Windows, men samme fremgangsmåde anvendes til Mac og Linux)
 1. Hvis du har en computer installeret med Windows, skal du i menuen til venstre vælge, hvilken Windows version du kører med (fx Windows XP, 7, 8, 10 osv.).
 2. Sæt markering i Avanceret
 3. Vælg herefter Fortsæt.
 4. I dropdown boksen kan du nu vælge den speciel printer, du ønsker at printe ud på.
 5. Herefter følger en detaljeret vejledning i installation af printer driveren. Efter at du har fulgt vejledningen og installeret print driveren, kan du printe dit dokument, fuldstændig som hvis du skulle printe til en normal printer, og uden at logge på VIAprint.

NB! For at sikre dig, at du efterfølgende kun printer ud i sort/hvid, skal du være opmærksom på at tjekke ”Indstillinger” på din printer. Afhængig af hvilken printer du har installeret, vil det være forskelligt, hvor du finder indstillingen for sort/hvid print.

Forrige Vejledning Print fra Revit
Næste Vejledning Frigivelse af mails fra VIAs spamfilter